En limpa av köttfärs

Igår lagade jag en klassiker, nämligen köttfärslimpa. Eric åt & åt så jag tar det som ett gott tecken på att rätten var godkänd. Egentligen är ju köttfärslimpa världens enklaste att laga men av någon anledning är det en rätt som ofta glöms bort. Kanske för att den ska stå i ugnen nästan en timme men eftersom det inte är så många moment tycker inte jag att en timme är speciellt mkt, och min stod bara inne i 50 min. 
 
Köttfärslimpa
 ca 400 g blandfärs
1 lök
1 ägg
ca 1 dl havregryn
ca 1dl vatten
salt & peppar
1 pkt bacon
 
Gör så här:
Grovriv löken. Lägg havregrynen i en skål och fyll på med vattnet. Låt "gosa till sig" lite i nån minut. Blanda ihop färs, riven lök, havregryn, ägg och salt och peppar till en smidig massa. Kryddningen med salt och peppar får man själv provsmaka sig fram men ca 1 tsk salt, kanske mer, och några drag med pepparkvarnen. Smörj en form. Forma färsen till en limpa och lägg i formen. Dela baconen mitt itu och klä in limpan med med strimlorna. Sätt in i ugnen 175 grader 45-60 min. Min var klar efter 50 min. 
 
Sås
Sky från kättfärslimpan
1 msk mjöl
ca 3-4 dl mjölk
kalvfond efter smak
en skvätt soja
en skvätt grädde (för krämigare sås)
peppar.
 
Gör så här:
Häll över skyn i en gryta. Vispa ner mjölet och tillsätt mjölk lite i taget. Koka upp på medelvärme. Tillsätt fond och soja efter smak och krydda med peppar. Om man vill ha en krämigare sås kan man hälla i en skvätt grädde men är inget som behövs. 
 
Servera köttfärslimpan med kokt potatis, sås, lingon och eventuellt lite smörgåsgurka.
 
 
 
Husman, Huvudrätt, Köttfärs | |
Upp