Aprikos & morotsmarmelad
Något som är supenkelt att göra och trevligt att ge bort, är egengjord marmelad. Jag har fått en liten dille på det här med hemmagjort, problemet är bara att vi inte har plats för allt i vårt kylskåp. Den här marmeladen gjorde jag för första gången för två år sedan och den var mkt uppskattad bland nära och kära som fick varsin burk. Receptet kommer ursprungligen från Pernilla Wahlgren men jag fick det genom min vän Tuva.
Det här behöver du:
600 g socker
5 dl vatten
4 st mellanstora morötter grovrivna
250 g torkade aprikoser, strimlade
4 st hela kanelstänger
2 cm färsk ingefära, skalad och tunt skivad
3 msk citronsaft, pressad
0.5 dl fruktpektin
5 dl vatten
4 st mellanstora morötter grovrivna
250 g torkade aprikoser, strimlade
4 st hela kanelstänger
2 cm färsk ingefära, skalad och tunt skivad
3 msk citronsaft, pressad
0.5 dl fruktpektin
Gör så här:
Koka upp socker och vatten på medelvärme och låt koka tills 2/3 återstår av vätskan. Tillsätt de rivna morötterna, strimlade aprikoserna, kanelstänger, skivad ingefära och citronsaft. Låt sjuda i ca 10 minuter och rör om då och då. Tillsätt fruktpektinet och rör om ordentligt. Koka upp igen och koka i en minut. Häll sylten i väl rengjorda burkar och sätt lock på. Ställ burkarna upp och ner på en bricka och låt svalna i kylskåpet.
Varför man ska ställa dem upp & ner vet jag faktiskt inte men det finns säkert ngn fiffig tanke med det ;). De behöver ju inte alltid ställas upp & ner, utan bara tills de svalnat.


Hoppas det blir en burk till julfrukosten.