Julafton 2012

Här kommer lite bilder ifrån Persson/Permann/Ohlssons jul 2012. Kanske var det sista julen som vi alla var tillsammans. Vi kusiner är ju inte barn längre och på julafton firade vi storkusinen som fyllde 26år denna dag. Vi alla har respektive och vem vet hur jul firas nästa år?. Jag njöt iaf av vår jul och den kunde nog inte blivit så mycket bättre än vad den var. Vi började dagen med julfrukost som vanligt och eftersom det var snökaos i skåne hade mormor sovit över. Lukas uppslöt runt 10 och hann med en julmacka innan julstöket. Alla hjälptes åt att plocka undan, städa och fixa med det sista innan familjen Perman knackade på dörren kl 13. Maten dukades fram och julbordet förtärdes kl 14 för att inte missa Kalle. 
 
På vårt julbord kan man hitta de klassiska rätterna men även Permans couscoussallad är ett stående inslag på vårt bord sedan några år tillbaka och likaså min pappas goda svampomelett. Nytt för i år var mina laxrullar med spenat, pepparrotsost och citron. Dessa var mkt uppskattade och jag lovade att dessa ska finnas med även på nästa års julbord.  
 
 
Efter Kalle så packade alla in sig i bilarna för att åka till Fjälkinge kyrka för julbön. Att gå i kyrkan under julen har blivit lite av tradition. Förr var det bara farmor, farfar och mormor som gick men sedan vi blivit äldre har det blivit ett trevligt inslag under julen. Jag tycker det är mysigt med alla ljus, musiken och gemenskapen och även om jag inte är speciellt troende (vet knappt vad jag är?) så hör det ändå julen till. Sen att kyrkan bestod till 80% av min släkt är ju också lite roligt. Min pappa och faster har många kusiner och nästkusiner.
 
 
Väl hemma var det dags julfika med kaffe, glögg och julkakor som sig bör efter en timme i kyrkan. Jag passade på att slå in mina sista julklappar och sedan var det dags för julklappsleken som jag och mina kusiner spelar. Min bror Lukas tog hem storslam och fick nästan alla, men tur var kanske det för förra året slutade han med endast ett japp, revansch kallas det. Efter det väntade den "riktiga" paketutdelningen. Tomten har slutat komma till stora barn så vi sköter den delen själva. Rim till alla paket, det ena mer kreativt än det andra. Jag är sämst på rim men kom på några ändå. Att dela ut och öppna paket tar ca 2 timmar i vår familj. En hel evighet med andra ord, men väl värd väntan. Som ni ser hade alla varit extra snälla i år.
 
Gammelkusinen hade extra många bra och kluriga rim. Tyvärr blev bilden jättesuddig men han förtjänar en bild ändå ;). 
 
 
Efter en utmattad klapputdelning var det test och diskussion av & om nya klappar. Alla nöjda och belåtna och jag fick massor av fina saker. Alla klappar var välbehövliga och uppskattade, riktiga toppenpresenter helt enkelt. Ett par nya inneskor som jag suktat efter så länge, en termometer till när jag kokar kola som jag länge tänkt införskaffa, fina ullänglar som mamma tillverkat som kommer bli jättefina i min framtida julgran (eller i fönstret där de hänger nu). Ett våffeljärn med två laggar som jag önskat, en fin jultavla som pryder väggen, presentkort så jag kan shoppa en fin vårjacka, ett knivställ så jag slipper använda den fula metallburken, en vacker pläd som kommer bli kanonfin på fotöljen (när mamma gjort den färdig), portionsformar till min matlagning, en bra bok jag länge tänkt läsa, en fiffig designvisp i chockrosa kommer göra matlagning ännu roligare, en häftig äppelskalare som förtjänar ett eget inlägg. Och att inte förglömma, min nespressomaskin som redan använts två ggr sedan jag packade upp den idag. Kaffet har jag avnjutit i min One piece jag fick av Eric. 
 
 
Dags för julbord
 
Lillbror och kusin Hanna
 
Mamma fastnade inte på bild detta året så här är en från fjolårets jul ;)
 
Ready, steady, go!
 
Mormor lyckas alltid blunda på bild men hon var också med, dock ngt suddig. Hon rimmade på paket hon glömt vad hon lagt i. Men det gick ju galant ändå. Fina mormor. 
 
Pappa, den rackaren, lyckas alltid smita undan när det är dags för foto, så det här kortet lånar jag från förra julen när familjen nyttjade min julklapp, biljetter till Cirque de Soleil.
 
Som sagt, det var en fin jul som fortsatte i traditionell lutfiskmiddag dagen efter (samma sällskap) och juldagsbio (The hobbit). Annandagslunch hos mormor (samma sällskap) med sällskapsspel och kakbuffé. Spelet Ticket to ride blev en ny favorit hos alla och många vändor blev det. 
 
Nu är snart 2012 slut och jag ser fram emot ett nytt år med nya tokigheter, en del förändringar och nya möjligheter. 

God fortsättning på er! 
 
 
| | Kommentera |
Upp