Vit chokladtårta med hallon

I somras bjöd min vän Sandra oss på den här supergoda vita chokladtårtan på sin födelsedag. Helt magisk är den och jag tycker inte ens om vit choklad! Sen dess har jag bakat den ett antal gånger och den blir alltid lika god. Receptet kommer ursprungligen från halv åtta hos mig.
 
Tårtan
250g vit choklad
200g smör
3 st ägg
2.5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
 
Glasyr
150g vit choklad
0.5dl grädde
 
Tårtan
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka chokladen. Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och lägg i chokladen. Rör runt tills choklade smält. Vispa ägg och socker poröst. Rör i choklad och mjöl. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbara kanter (ca 24cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen 30-35 minuter. Tiden kan variera lite från ugn till ugn. I vår skulle den kunna vara inne i 25 minuter men i mina föräldrars var den tvungen att vara inne längre. Ta ut kakan, låt kallna och ställ i i kylen.
 
Glasyr
Hacka chokladen. Koka up grädden. Ta den från plattan och tillsätt chokladen. Rör tills den är helt smält. Låt kallna i några minuter innan du häller den på kakan. Sätt in i kylen och låt den stelna. 
 
Servera med mosade hallon
 
Bakverk | Efterrätt, Kaka, Tårta | | Kommentera |
Upp