Sill i dill

Min favorit på julbordet är sillen. Man skulle kunna tro att jag är en köttbulleperson och det är inte fel heller, men det ena utesluter ju som tur är inte den andra. Det bästa med årets sill är att jag gjorde den själv. Iaf två sorter. Sillen med västerbottenost gick hem bäst och alla tyckte att den var supergod så det får bli en favorit i repris till nästa år. Sillen med pepparost var heller inte fel men jag råkade tabba mig lite med sockret och därför blev den lite sötare än tänkt. 
 
Nu har jag precis rensat det sista ur båda burkarna till några nykokta potatisar, inte helt fel. Jag passar ju såklart på medan Eric är borta sen blir det nog inte mer fisk här på ett tag, iaf inte sill. 
 
Här kommer recepten på de olika sillarna.
 
Västerbottenostsill med ägg
 
1 burk 5-minuterssill i bitar
2 hårdkokta ägg
1 dl matyoghurt
1/2 dl majonnäs
1 1/2 dl grovriven Västerbottensost
2 tsk dijonsenap
1/2–1 krm kajennpeppar
salt
1/2 dl hackad dill
 
Gör så här:

Låt sillen rinna av. Skala de kokta äggen och finhacka. Blanda matyoghurt, majonnäs och
Västerbottensost i en bunke och rör sedan ner senap och kajennpeppar. Smaka av med salt. Vänd till sist ner sill, ägg och hackad dill. Låt stå en stund före servering. Jag gjorde min 1 1/2 dag innan den skulle serveras och det klarade den fint. Förvara i kylskåp. 

Cantadou 4 pepparsill

125 gram Cantadou 4 peppar
1 dl finhackad basilika
1 dl finhackad persilja
0.5 dl matlagningsgrädde
10 st rosépepparkorn
2 st scharlottenlökar
0,5 dl strösocker (OBS! Använder du 5-minuterssill, minska på sockret annars blir den nästan för söt)
150 g saltsill, urvattnad, skuren i bitar alt. en burk 5-minuterssill i bitar.

Gör så här:
Blanda cantadou med de finhackade örterna, grädden, löken, pepparkorna och sockret (obs minska på mängden socker om du använder 5-minuterssill). Tillsätt sist sillen. Häll på burk och låt stå i kylen minst ett dygn innan servering. 
 
 
 
 
Fisk i alla former | |
Upp