Delicato eller Uliato?

När jag gick i mellanstadiet så hade jag och min lillebror dille på chokladbollar. Så fort vi skulle baka så fanns det inget annat alternativ än chokladbollar. Och en period bakade vi säkert dem minst en gång i veckan. Men efter ett tag så upptäckte vi att det fanns andra saker att baka (läs kladdkaka) och jag har egentligen inte bakat chokladbollar sedan dess. Men efter att ha fått flera önskemål från Eric (som antagligen tröttnat på kladdkaka) så blev det en omgång i helgen. Enligt mig  finns det inte godare chokladbollar än Delicatos och i vanliga fall är jag emot köpekakor men Delicatos är svårslagna. Men dessa som jag bakade i helgen var snudd på identiska med Delicatos, alltså de godaste jag någonsin bakat. Jag tror  hemligheten ligger i kaffet, iaf vill jag gärna tro det eftersom jag använde min nya espressomaskin och gjorde espressokaffe istället för vanligt kaffe. Här kommer i vilket fall mitt recept på chokladbollar.
 
Ullas chokladbollar
100 g rumstempererat smör (äkta smör och inte margarin)
4 dl havregryn (kanske 4,5 dl om smeten blir allt för kladdig)
1,5 dl socker
2,5 msk kakao
2-3 msk espressokaffe (beroende på hur mkt kaffesmak man vill ha, prova dig fram)
1 tsk vaniljsocker (jag använder alltid Törsleff's, grön & vitrandig förpackning, den är bäst!)
kokos till rullning
 
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser till en smet. Jag använder alltid händerna istället för elvisp för det finns inget värre än smörklumpar. Testa dig gärna fram och ha i lite mer kakao (eller mindre). Kanske vill du ha mer kaffe? Tänk bara på att om du ökar mängden vätska så måste du öka mängden havregryn, annars blir bollarna jättekladdiga. Forma till runda bollar och rulla i kokos. Ställ kallt i kylen. 
 
VARNING! Beroendeframkallande!
 
 
 
Bakverk, Kakor | |
Upp