Citronfläskfilégryta
Det har verkligen varit en trevlig dag. Skön sovmorgon, nyttig frukost och sedan ut på äventyr. I detta fall sängshopping. Som jag sa innan så var det alldeles för stor bekvämlighetskänsla mellan den sängen vi först hade tänkt köpa och kontinentalsängen att vi totalt bytte riktning. Det gick inte ens att jämföra, iaf så tyckte inte våra kroppar det. Men man ska ju trots allt sova i sängen många år framöver så då är det väl lika bra att investera i en bra. Vi passade även på att köpa en till garderob så nu är snart vårt sovrum komplett! Nu saknas bara dörrar till garderoberna men det får vi vänta med till nästa år. Eftermiddagen har därför inneburit mkt knep & knåp och nu är hela lägenheten full av kartong. Jag älskar dagar som känns långa och innehållsrika!
Har glömt att lägga upp receptet på en av mina favoritgrytor, citronfläskfilé! Rätten blev jag bjuden på av mina kusiner för nåt år sedan och sedan dess har den varit en stor favorit hos oss. Receptet kommer ursprungligen från tasteline.se
Citronfläskfilégryta
4-5 pers
ca 500g fläskfilé
3 st vitlöksklyftor
10 st färska champinjoner
5 st soltorkade tomater i olja
2 dl creme fraiche
1 burk kronärtskockshjärtan
2 msk kalvfond
2 tsk smör
1 citron
1 tsk timjan
1 tsk soja
salt & peppar
(persilja)
Gör så här:
Skör kötten i ca 1 cm tjocka skivor och dela eventuellt på mitten om man vill ha mindre bitar (det brukar jag göra).
Skala och hacka vitlöken och klyfta svampen. Bryn köttet i smör i en gjutjärnsgryta, salta och peppra.
Ta upp köttet från grytan och lägg istället i svampen och vitlöken och fräs i nån minut. Under tiden rör ihop creme fraiche, fond, timjan, soja och rivet skal från citronen (det blir ca 1-2 tsk rivet skal).
Lägg tillbaka fläskfilén i grytan och häll sedan röran över. Koka upp och låt koka ihop på medelvärme någon minut.
Låt kronärtskockerna rinna av och dela dem sedan i halvor. Strimla tomaterna. Lägg i skockor och tomater i grytan och koka ihop i ca 5 minuter. Smaka av med peppar och salt.
Det kan hända att grytan behöver späs lite och då burkar jag hälla i lite vatten. Servera grytan med hackad persilja och ris/bulgur. Smaklig spis!
