En skinkig frestelse
Äntligen har matsluten börjat infinna sig igen, även om intaget är relativt lite. Blir ändå till att vara hemma i morgon för att komma tillbaka helt frist. Känns dock dumt att inte gå till jobbet om man känner sig okej men enligt sjukvårdsupplysningen ska man stanna hemma en dag från det att man börjar känna sig frisk.
Men snart kommer jag kunna äta god och vällagad mat igen, träna regelbundet och fortsätta uppta Louise utmaning om att bli fit inför beachen. Den här goda gratängen är kanske inte direkt någon smalmat men attans god ändå! Och att göra gratänger är så himla enkelt och gott och det blir alltid mkt mat, alltså perfekt att göra matlådor av. Och spciellt skinkfrestelse är kanonenkelt och toppen budgetmat eftersom den mestadels innehåller potatis. Alltså, gott, enkelt, billigt, mäktigt. Fyra bra saker i en form.
Skinkfrestelse
ca 800-1000g potatis (beror lite på hur mkt som får plats i formen)
1 pkt pärsons strimlade skinka (eller en bit strilmlad julskinka)
1 lök
ca 4 dl grädde
2 msk kalvfond
2 dl riven ost
salt & peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och riv på den delen av rivjärnet som ger tunna potatisskivor. Eller skiva potatisen i en matberedare så det blir tunna strimlor. Skiva löken tunt . Smörj en stor ugnsform. Varva potatis, lök och skinka i formen, salta, peppra och blanda runt så att kryddorna fördelas väl. Rör ihop grädde och kalvfond och häll sedan i formen över potatisblandningen. Strössla till sist över osten. In i ugnen på 225 grader ca 45-60 minuter.
