Spaghetti bolognése

Igår var första dagen på jobbet och det kändes skönt att äntligen ha lite kontroll igen. Det blev en del övertid men dagen gick så fort att det bara sa swish! Tyvärr är det inte lika roligt för Eric som jag råkat smitta. Nu är det han som ligger utslagen på soffan och mår dåligt. Men det kanske var lika bra så att magsjukan försvinner. 
 
Men nu kan jag äntligen  laga mat igen utan att må illa av tanken på mat, skönt. Och i måndags blev det en äkta spaghetti bolognese extra allt. Inte helt fel med andra ord. Nästan lite farligt att laga så god mat nu när jag nästan kan äta igen, risk för överätning... Men iaf hade jag planerat detta sedan i fredags (när jag plötsligt blev sjuk), att jag skulle laga en riktig bolognése, alltså ingen köttfärssås utan som kockarna. Så vad skiljer sig bolognese från köttfärssås? Tydligen mycket. I den här skulle det vara både bacon, rotselleri, krossade tomater, hela tomater och tomatpuré. Sedan såklart lök, svamp och vitlök. Men den blev faktiskt riktigt god även om jag ändrade lite eftersom jag tyckte att kryddningen blev lite svag och sen hade jag burksvamp istället för färska champinjoner (fy skämms). Prova! 
 
Bolognése
1 gul lök, finhackad 
1 dl rotselleri, finhackad 
10 färska eller en burk champinjoner 
4 st vitlöksklyftor, pressade 
600 g blandfärs eller nötfärs 
1 pkt tärnad bacon 
150 g tomatpuré 
1 burk krossade tomater 
1 burk hela plommontomater 
krm torkad oregano eller 2 stjälkar färsk oregano 
krm torkad basilika eller 7-8 grovt hackade färska basilikablad 
ca 1-2 msk chilisås
Några drag med chillikvarnen 
salt 
vitpeppar 
2 msk olivolja 

 
Gör så här:
Fräsbaconet i lite olivolja i 1-2 minuter i en stor gryta på medelvärme. Tillsätt  1/3 vitlök, gul lök, rotsellerin och champinjonerna och fräs på låg värme i ca 5-6 minuter, salta och peppra.

Samtidigt så fräser du resterande 2/3 av vitlöken i en stekpanna med lite olivolja i ca 30 sekunder. Lägg i köttfärsen och stek torr på medelvärme. Tillsätt tomatpurén och stek ytterligare i ca 2 min och rör runt för att det inte ska brännas vid.

Lägg över köttfärsen i den stora grytan och häll i de krossade tomaterna, plommontomaterna och kryddor. Salta och peppra rejält och koka upp. Låt sjuda i ca 15-20 minuter. Krydda mer om det behövs.

Koka upp pastan och koka den al dente. Blanda sedan med bolognesen. 

 

 
 
 
Husman, Huvudrätt, Pasta | |
Upp