Chocolate & nuts

För att slippa tänka på allt jobbigt som har varit runtomkring den senaste veckan tänkte jag bjuda på ett litet recept till helgkakan. En riktigt smaskig och seg kaka som man inte kan få för mycket av. Choklad och nötter i sin bästa form. 
 
 
Den här kakan har funnits med över saker jag ska baka hur länge som helst. Receptet kommer från "halv åtta hos mig" och nu när vi hade Calle och Linda på besök kände jag att det äntligen var dags för receptet att visa vad det går för. Det kan tyckas lite reskabelt att bjuda på något man aldrig bakat tidigare men ibland måste man chansa för att vinna. Och om Calle och Linda inte ljög så var det en homerun! 
 
 
Kladdkaka
100 g smör 
3 dl strösocker 
1.5 dl vetemjöl 
4 msk kakao 
1.5 tsk vaniljsocker 
1 krm salt 
2 st ägg 
200 g blandade hackade nötter (jag hade pecan och mandel)
 
Knäcktäcke
1 dl strösocker 
1 dl ljus sirap 
1 dl vispgrädde 
2 tsk vaniljsocker 
1 tsk smör el margarin
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smörj och bröa en rund bakform, ca 24 cm i diameter, med löstagbar botten. 

3. Hacka nötterna till garneringen grovt. Smält matfettet.

4. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke (inte nötterna) och tillsätt sedan det smälta matfettet och äggen. Rör smeten slät.

5. Bred ut smeten i bakformen och strö över nötterna. Grädda kladdkakan i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter, när cirka 5 minuter är kvar av gräddningstiden, blanda socker, sirap och vispgrädde till knäcken i en kastrull. 

6. Värm upp blandningen och låt massan koka kraftigt tills den tjocknar något cirka 3-4 minuter. 

7. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och matfett. Rör om tills massan blir slät.

8. Ta kakan ur ugnen och ringla över den varma glasyren, ställ in kakan i ugnen igen, denna gång mitt i ugnen mitt i ugnen och grädda ytterligare cirka 7 minuter eller tills glasyren börjar bubbla. 

9. Lossa kakan ur formen när den kallnat.

10. Servera med en klick vispad grädde! 

 

 

Bakverk | |
Upp